Miért kell idegenvezető?

Idegenvezető nélkül is lehet utazni csoportosan, de nem érdemes.

      Miért is?
         
Nemcsak azért, mert az olcsóbb, kényelmesebb, hanem mert a turista szereti biztonságban érezni magát, szereti, ha itt tartózkodása idején kiszolgálják. A csoportos utazásokat kedvelő turistának az is fontos, hogy ne kelljen folyton az útikönyvet böngészni. Ebben a legjobban egy helyi idegenvezető segíthet, aki itt él, ismeri a mindennapok Erdélyét és Székelyföldjét ezzel pontos, fontos és érdekes információkat adva át.

      Miért érdemes idegenvezetőt fogadni?

 • Az idegenvezető rendelkezik helyismerettel, nyelvismerettel, amire szükség van a román lakta területeken és nemcsak.
 • Az idegenvezető gondoskodik a nap beosztásáról, a program teljesítéséről, a csoport szervezettségéről egyszóval mindenről, ami a turista teljes mértékű kikapcsolódását biztosítja.
 • Az idegenvezető rendelkezik a megfelelő tárgyi tudással.
 • Ha baj van, van helyi ember, aki segítségünkre lehet, tudja, hogy probléma esetén hol, kihez kell fordulni.
Mi erdélyi idegenvezetők „érdekesen”, beszélünk. Mégpedig ízesen, rengeteg olyan szót, szófordulatot használva, amit az anyaországi magyarok el is felejtettek vagy nem használnak már, vagy még soha életükben nem hallottak, vagy csak a mesékből ismerik őket. Sajátos a humorunk, szeretjük a vidámságot. Biztos elhangzik jó néhány vicc, legenda, monda, anekdota, vagy vidám történet, de ezek általában témához kapcsolódnak.  

       Mit kell tudni az idegenvezető szakmáról röviden?

A „legirigyeltebb foglalkozások” listájának örökös tagja az idegenvezető. Mert a külső szemlélő számára nem más, mint egy fizetett vendég, aki pénzt kap azért, hogy utazgasson, vendéglőben egyen, szállodába lakjon és – a körülötte örökösen változó társasággal - állandóan beszélgessen. Felszínesen nézve ez mind igaz, de a foglalkozás mélyére haladva egyre több komoly, felelősségteljes és fárasztó kötelezettséggel találjuk szembe magunkat: 

 • Az idegenvezető – nevéből eredően – egy ország területén vezet külföldieket. Az idegenvezető a révkalauz és az óvónő különös keveréke, akinek van helyismerete és ezért rábízzák magukat az emberek, akik csak vele tudnak kommunikálni. Hatalmas felelősség nehezedik a vállára annak, aki negyven - negyvenöt felnőtt ember felügyeletét vállalja magára egy számukra idegen területen. Ezért felelősségtudatban, precizitásban, érzelmi stabilitásban, megbízhatóságban, pontosságban kiváló képességekkel kell rendelkeznie annak, aki erre a pályára lép. 
 • Az idegenvezető, függetlenül attól, hogy itthon, vagy külföldön teljesít szolgálatot, legalább egy idegen nyelvben magas szintű jártassággal kell rendelkeznie. Ez mind írásban és élőszóban egyaránt értendő. 
 • Az idegenvezető professzionális turista, aki teljes vertikumában ismeri az általa látogatott helyszín történetét, szerepét és funkcióját. Az ott élő emberek társadalmáról, kulturális értékeiről, érdekességeiről rendelkezik ismeretekkel. Friss információkkal bír a terület, település vendéglátó-ipari egységeiről, a speciális gasztronómiai termékekről és a helyi turizmus rendszeréről. Ezekhez párosul egy magas fokú adminisztrációs és pénzügyi ismeret, hogy a reá bízott embereknek ilyen ügyekben is segítséget tudjon nyújtani.  
 •  
    Milyen a jó székely idegenvezető?
 
 • Az idegenvezető humoros, sőt egy székely embertől ezt valahogy el is várja a turistaBeékel a valós történet elé vagy után egy-egy székely viccet, vagy érdekes történetet. Ezzel a kiránduló csoportot is le teszteli, hogy mennyire figyel, mennyire fáradt. 
 • A helytörténet mellet tágabb ismeretkörrel is rendelkezik, mert beszélhet éppen arról, amit látunk, ami a szemünk előtt zajlik, de a „semleges” helyeken is tud beszélni bármi érdekesről. Ilyenkor szól a helyi szokásokról, Erdély történelméről, földrajzáról, az erdélyi gasztronómiáról vagy épp az itt élő emberek mindennapjairól. 
 • Minél több információt próbál megosztani a turistákkal, anélkül, hogy fárasztaná őket. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az idegenvezetés egy többórás show-műsor, ahol soha nem hiányzik az erdélyi humor és a székely "góbéság"...
 • Az erdélyi idegenvezető olyan dolgokat is tud,  hogy hol van az illemhely, hol lehet parkolni, kinél van a templom kulcsa, hol találunk valutaváltót, esetleg egy jó éttermet, valamint be osztja a programot úgy hogy kényelmes legyen, mindenre jusson idő...az utazó érezze jól magát.
 • Egyszóval az a tevékenység amit a helyi székely idegenvezető végez az egy többsíkú tevékenység, amit több év tapasztalat után sajátít el.